• Bloguri
  • 26 Aprilie 2018 19:46
03 August 2016
TVR Moldova lucrează în gol?
TVR Moldova lucrează în gol? Cu toţii am fost martori câţiva ani în urmă când Guvernul României încerca să apere interesele Asociaţiei de Televiziune a României, care a fost pe nedrept pedepsită, prin rezilierea unilaterală a contractului de difuzare a TVR1 de autorităţile R. Moldova.  

Societatea civilă din R. Moldova, populaţia se revoltau de această acţiune a autorităţilor moldoveneşti, au protestat, s-au adresat autorităţilor moldoveneşti şi celor române. Această televiziune este net superioară tuturor televiziunilor autohtone si ruseşti care se difuzau şi se mai difuzează pe teritoriul ţării noastre, este înţeleasă şi bine primită de populaţia băştinaşă. Bineînţeles că guvernarea comunistă de la noi n-a reacţionat nicicum, dar Guvernul Alianţei „de Integrare Europeană” a acceptat discuţiile cu Guvernul României pe această temă.

Noi credeam că Alianţa noastră va întoarce reţeaua 2 de televiziune TVR1 şi populaţia va avea posibilitatea de a privi o televiziune europeană. Dar n-a fost să fie. Alianţa a refuzat să facă dreptate şi discuţiile cu Guvernul României s-au finalizat cu un acord între guvernele României şi Republicii Moldova. Guvernul Alianţei de “integrare europeană” în loc să elibereze reţeaua 2 de televiziune şi s-o întoarcă Societăţii Române pentru Televiziune şi să-şi ceară scuze de la poporul român, a plămădit o nouă fraiereală, pe care Guvernul României a înghiţit-o. Ei, demnitari noştri, au promis că televiziunea Română va fi difuzată prin reţelele de cablu, iar de la 17.06.2015 pe reţeaua de televiziune digitală terestră în toată ţara. Guvernul României a creat la Chişinău un nou post de televiziune, TVRMoldova, care pregăteşte un program TV nou preluând o parte din programele TVR dar şi formând emisiuni cu tematica problemelor Republicii Moldova, ceea ce e destul de interesant şi folositor pentru cetăţenii noştri.

Presupun că acest program, TVRMoldova, costă Guvernul României, adică poporul român, destul de scump. Dar cine are posibilitate să-l vizioneze?  Conform datelor din „Programul privind tranziţia de la televiziunea analogica terestră la cea digitală terestră” aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.240 din 8 mai 2015 televiziunea analogică terestră în prezent este privită de populaţia a 70,07 la sută din gospodăriile din partea dreaptă a Nistrului (pe cele din partea stângă a Nistrului şi a oraşului Bender nimeni nu le ia în considerare parcă nici nu sunt ale Republicii Moldova!). Prin reţelele de cablu ( aprox. 19 la sută) şi prin reţelele de telecomunicaţii (apr. 5 la sută) privesc televiziunea 24 la sută din populaţie. Aproape un procent din populaţie priveşte televiziunea prin satelit şi prin alte metode.Tot în acest document se menţionează că aproximativ 5 la sută din populaţia de pe malul drept al Nistrului în general n-are posibilitate să recepţioneze televiziunea (în 1992 numai 1 la sută din populaţie n-avea posibilitatea să recepţioneze televiziunea), ceea ce este alarmant.

Deoarece reţelele de cablu se află în oraşe unde majoritatea populaţiei este de alte etnii decât cea băştinaşă ea n-are interes faţă de televiziunea română. Adică numai vreo 12-15 la sută din populaţia  ţării (populaţia băştinaşă din oraşe) are interes şi posibilitate de a viziona TVRMoldova prin reţelele de cablu şi cele de telecomunicaţii.  Însă populaţia băştinaşă care locuieşte în marea sa majoritate  la sate (65-67 la sută) are un interes sporit faţă de televiziunea română.

De aceea normal ar fi fost ca lucrările de tranziţie la televiziunea digitală terestră se fie accelerate. Dar n-a fost să fie. Imediat după şedinţa guvernului, la care s-a adoptat hotărârea menţionată ministrul de atunci al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, actualul prim-ministru Filip  a anunţat populaţia prin presă că Moldova deja are televiziune digitală terestră ceea ce este o minciună gogonată.

Lucrările de înlocuire a televiziunii analogice cu cea digitală nici nu începuse. Din acest motiv la17.06.15 televiziunea analogică terestră n-a fost înlocuită cu cea digitală aşa cum se cere în documentul internaţional şi în Hotărârea Parlamentului Moldovei pe această temă.

De atunci a mai trecut un an şi ceva în care în Parlament şi la CCA s-a produs o mare scofală pe tema ce trebuie de difuzat pe reţeaua de televiziune digitală, care nu se ştie când va apărea. Aproape toţi demnitarii cred că această reţea va apărea de la sine. Specialiştii în materie susţin că un şir de lucrări pentru crearea acestei reţele nici nu sunt incluse în Programul menţionat.

În program lipseşte modernizarea reţelei de recepţie a semnalului digital,care e lăsată pe seama populaţiei (se preconizează  procurarea a 100-120 mii de boxe de convertire a semnalului digital pentru vreo 10 la suta din cetăţeni ca să ungă ochii opoziţiei), reţelele de difuzare sunt programate incorect atât în oraşe cu blocuri înalte cât şi în mediul rural.

Înalţii demnitari care au alcătuit şi aprobat acest program s-au condus de principiul: ceva facem, da ce va ieşi se va vedea.

Pe pagina ministerului menţionat  acesta ne informează că 17 emiţătoare din 17 localităţi sunt conectate la primul multiplex digital (Multiplexul A). Populaţia este interesată nu de aceste date, dar de harta acoperirii teritoriului cu semnalul digital şi nivelul acestuia în comparaţie cu semnalul-minim de recepţie.

Şi că semnalul de recepţie să fie mai mare decât semnalul minim şi să acopere tot teritoriul ţării. Dar şi situaţia reţelei de recepţie: rata populaţiei asigurată cu convertoare şi antene pentru recepţionarea semnalului digital. Cu aşa atitudine a guvernanţilor faţă de această problemă in Republica Moldova nu degrabă televiziunea analogică va fi înlocuită cu cea digitală, pe care vor fi difuzate mai multe programe TV, inclusiv  TVRMoldova. Dar până atunci, adică până la viitorul îndepărtat, TVRMoldova  va lucra practic în gol. Pentru mine este de nepriceput cu ce ochi guvernanţii noştri mai discută cu guvernanţii români, cum mai întind ei mâna cerşind bani.

Şi încă ceva. În ultimii ani la Chişinău au apărut jurnalişti de dincolo de Prut, unii din ei ling fundul guvernanţilor noştri. Aş vrea sa-i întreb pe alde dl Tabără, dl Nichituş şi alţii. „Cum staţi cu conştiinţa de cetăţean, domnilor, vă place cum guvernanţii noştri fraieresc guvernanţii voştri şi poporul român? Eu nu vă mai întreb cum vă place că guvernanţii noştri îşi bat joc de poporul, pe care pretind că-l reprezintă, fiindcă dumneavoastră îi ajutaţi în această potlogărie.”

Alexandru Stratulat
  • S
  • tiri NON-STOP
  • J
  • urnal TV