• Bloguri
  • 26 Aprilie 2018 00:05
01 September 2016
Shor-Plahotniuc, teatrul „Unui actor şi jumătate”
Shor-Plahotniuc, teatrul „Unui actor şi jumătate” Cu cât se apropie alegerile, cu atât metodele sunt mai murdare. S-a întâmplat un miracol - principalul figurant în dosarul jafului miliardului, care chiar şi-a mărturisit faptele, a fost eliberat din izolator şi plasat în arest la domiciliu. Asta s-a întâmplat desigur nu în cea mai „înapoiată democraţie” din Africa sau Asia de Sud-Est, dar chiar în inima Europei, în Republica Moldova cu „povestea ei de succes”.

Ilan Shor a fost eliberat, furtul miliardului despre care vuieşte toată Moldova, dar şi mai multe ţări străine, nu a fost un motiv suficient pentru a-l ţine după gratii. Dacă fura trei pepeni verzi pe traseul spre Criuleni, cu siguranţă ar fi primit cinci ani de închisoare, aşa cum s-a întâmplat în martie unui cuplu. Dar, sutele de milioane de dolari scoase din sistemul bancar sunt un fleac în comparaţie cu câţiva pepeni. Acesta este justiţia moldovenească.

Atunci când spunem „justiţie moldovenească”, asta înseamnă „Plahotniuc”. El a substituit totul - legislativul, executivul, şi, desigur, justiţia. Fără acordul coordonatorului, pe roba judiciară nici măcar un porumbel n-ar risca să se găinăţeze, nu mai vorbim de faptul că Shor a putut fi eliberat fără consinţământul lui.

Dar este interesant şi alt fapt. De ce Plahotniuc ar merge la un asemenea pas odios în pragul campaniei prezidenţiale, pe care el însuşi a inventat-o? Chiar nu înţelege că. de la astfel de bibelouri, electoratul va scuipa astfel încât capitala ar putea fi inundată? Chiar nu s-a gândit să-l reţină pe inculpatul scandalos cel puţin până după alegeri?

Plahotniuc înţelege totul. Din păcate, se împlinesc previziunile cele mai pesimiste ale comentatorilor şi politicienilor din opoziţie. În ajunul alegerilor, Plahotniuc, exact ca jucătorul de cărţi Bret Maverick, plănuieşte să-şi elimine aşii de pe punte şi să explice asta prin magie. Aşii pot fi şi opt, şi zece. Toţi cei pe care el îi va numi.

Şi totul indică la faptul că Ilan Shor totuşi a decis să intre în rândul „liderilor politici”. E puţin probabil că Plahotniuc a pregătit pentru el un rol major. Dar, va merge ca figurant, ca parte a unui cor vicios. Dacă nu un „întreg” actor al acestui circ vulgar, măcar unul pe jumătate.

Eliberarea lui Shor din izolator a fost însoţită de fanfare şi aruncarea bonetelor. Au fost atent planificate „discursurile cetăţenilor preocupaţi”, au fost plătite articole în stil de bravură, au fost acuzate de toate păcatele posibile instituţiile mass-media  care au îndrăznit să-l critice pe Ilan. 

În acelaşi timp, a avut loc reţinerea funcţionarilor Băncii Naţionale. Este, de asemenea, un moment important. Nu trebuie să li se permită oamenilor să se plângă de faptul că în Moldova este eliberat omul care a furat bani de la bănci. Trebuie să le arătăm că nu se fac  doar  eliberări, dar alţii sunt reţinuţi.

Este interesant faptul că funcţionarii reţinuţi sunt acuzat de neglijenţă, adică de lipsă de acţiune în cazul unei infracţiuni. Şi pentru aceasta, desigur, ar trebui să fie judecaţi, dar pe fundalul lui Shor, care însuşi şi-a mărturisit infracţiunea...

Dar nu deranjează pe nimeni că reţinerea „ a fost raportată” presei de către procurorul Viorel Morari, numele căruia este asociat cu arestări scandaloase ale opoziţiei politice şi activiştilor societăţii civile?

Totul decurge conform scenariului. Nu în conformitate cu scenariul nostru, nu potrivit planului pe care l-ar fi putut stabili societatea. Continuă scenariul Shor-Plahotniuc. Mai exact spus, scenariul lui Plahotniuc, la care a ajutat puţin Ilan Shor.

Despre acest scenariu, nu demult a pomenit Renato Usatîi într-o emisiune la un post de televiziune. Dar chiar şi după ce planurile lui Plahotniuc au fost deconspirate, nimeni nu a încercat să-l oprească.

Lucrul este în plină desfăşurare. Deja au fost create, într-un ritm accelerat, organizaţii raionale conduse de Shor. Deja a parvenit informaţia că potenţialii manageri au primit sume mari de bani. Dar nu Shor coordonează această activitate. Atunci cine? Aţi înţeles deja, nu?

P. S. Când Prime şi Publika vor arăta un subiect despre modul în care fermierii din Moldova îi aduc lui Shor brânză de casă, iar cetăţeni deschid un cont bancar pentru a-l sprijini pe nevinovatul şi sărmanul Shor? Şi vor sta alături de el extrem de „îngrijoraţi” de realităţile moldoveneşti Filip Kirkorov şi Nikolai Baskov?

Oleg Timoşenko
  • S
  • tiri NON-STOP
  • J
  • urnal TV