• Bloguri
  • 22 Mai 2018 14:40
17 October 2016
O premieră în politica din RM; Candidatul unic schimbă dispozitivul electoral Gestul lui Andrei Năstase de a se retrage din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu este o noutate în politica moldoveană. E un fapt consemnat de toţi comentatorii oneşti, dar şi motivul unor speculaţii impure. Cea mai la îndemână, şi tot atât de grosolană, este teza că liderul PPDA a cedat la sugestia americanilor şi a europenilor, pentru că – a se vedea jubilaţia mediocră a celor care ne destăinuiesc „marele secret”! – Maia Sandu este „preferata” Occidentului, a FMI-ului, a FBI-ului, a Comisiei Europene etc.
15 October 2016
Prezidenţialele – ultima şansă sau o miză iluzorie? „Dezbaterea” televizată la care au participat Andrei Năstase şi Maia Sandu, una a tatonărilor diplomatice, a demonstrat încă o dată un adevăr dureros, vehiculat în societate, şi anume că şansele de a câştiga alegerile prezidenţiale din partea unui „candidat comun” al forţelor pro-europene şi antioligarhice devin tot mai mici pe zi ce trece. Lipsa unei strategii comune clare, absenţa unor criterii precise de desemnare a candidatului comun şi multe alte neclarităţi, creează cetăţenilor impresia că vom asista la o bătălie care este din start sortită eşecului.
15 October 2016
Cum ar fi ca preşedintele ţării să trăiască din mila oamenilor? V-aţi pus vreodată aşa întrebare? Da’ chiar, ce-ar fi ca în fiecare duminică, la ora 11:00, să ne adunăm în faţa hotelului Codru, la intrarea în parc şi, în funcţie de realizările pe care le-a avut timp de o săptămână, să-i aducem câte un pachet, care şi ce poate: o mână de orez, o pereche de pantaloni, papuci de casă şi pentru întâlniri oficiale, fructe, legume etc., tot ce vă lasă inima. A? Oare el se ascunde sub plapumă de ruşine, varsă vreo lacrimă sau îi stau în gât cumva bucatele pregătite de bucătarul personal după ce citeşte (îmi place să cred că mai şi citeşte), sau vede la televizor poveştile uluitoare ale familiilor nevoiaşe? Nu-l strânge în spate când aude că un tată îşi hrăneşte copiii cu „nimic” uns pe o pâine dată de pomană de vreo vecină? Da nu-l doare sufletul când află că „trei fraţi din Fârlădenii Vechi mănâncă porumb de pe deal şi umblă desculţi şi dezbrăcaţi”.
14 October 2016
A meritat sacrifiul lui Andrei Năstase? Momentul aproape nesperat s-a produs. Acum lucrurile s-au limpezit - avem un singur candidat la prezidenţiale şi îndoiala s-a stins înainte de a se transforma în agonie. Votăm Maia Sandu. Punct! Cel puţin, aşa văd eu situaţia. Şi o consider istorică. Totuşi, până la alegeri mai este ceva de făcut pentru ca întrebarea din titlu să obţină un răspuns pozitiv.
12 October 2016
Maia sau Andrei, aceasta e întrebarea... Au rămas zile numărate până la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Probabil, fiecare a decis deja cu cine votează. Mai grea e dilema pentru electoratul proeuropean. Aceleaşi frământări, aceleaşi dubii din cauza fragmentării, a orgoliilor şi a incapacităţii de a fructifica prin compromis o şansă unică. Am aşteptat cu înfrigurare momentul când va fi anunţat candidatul unic al dreptei. Mai aştept încă, mai sper. Deşi tot mai clară este improbabilitatea desemnării acestuia. Dacă ar fi fost să fie, pasul se făcea până acum. PASul. Da, cu riscul de a fi învinuită de misoginism, hahaha, cred că pasul trebuia făcut de Maia Sandu. De ce? Voi încerca să-mi argumentez logica.
12 October 2016
Ce preşedinte şi-ar dori cetăţenii Republicii Moldova? Publicarea rezultatelor sondajului sociologic realizat în septembrie de către IRI, studiu care pune în discuţie o mulţime de aspecte, actualizează în primul rând cea mai mare problemă a politicii RM: rezultatele alegerilor prezidenţiale. Nu vom dezbate cifrele prezentate, câţi intervievaţi şi-au manifestat intenţia de a-l vota pe un anumit candidat şi cine dintre concurenţi se bucură de o popularitate mai mare. Aceste cifre se pot schimba, iar până la sfârşitul lui octombrie raportul şanselor candidaţilor se poate modifica radical, devenind opusul datelor colectate de către sociologi până pe 23 septembrie. Mult mai importante sunt alte lucruri, mult mai durabile şi în măsură să determine motivele care ghidează alegătorul.
12 October 2016
Plecarea lui Timofti Ar fi bine să ştim câţi bani ai contribuabililor a înghiţit această instituţie timp de 4 ani
12 October 2016
Câteva cuvinte despre „priorităţile” lui Dodon Dacă aţi citit postarea asta şi postarea asta, atunci prezenta postare n-o să fie decât o recalibrare. O să punem rapid cap la cap, a câta oară, ceea ce spune şi ceea ce face Igor Dodon. Dacă nu le-aţi citit, chiar vă îndemn să o faceţi.
11 October 2016
Aţi visat, cu siguranţă! Nimeni nu a furat miliardul! Moldova este un stat fericit! În ultimele zile, observ trei curente de opinie bine dirijate (probabil, dintr-un singur centru de comandă) care au drept scop să ne convingă pe noi, cetăţenii Republicii Moldova, de trei lucruri: primul – de fapt „miliard” e un termen convenţional, dar nu mărimea exactă a sumei furate din sistemul bancar, iar în realitate suma e mult mai mică decât un miliard; al doilea – chiar dacă miliardul furat a fost convertit în datorie publică, nu cetăţenii îl vor întoarce, ci „e vorba de o relaţie strict între Guvern şi Banca Naţională”; al treilea – Republica Moldova va avea de câştigat enorm, din punct de vedere al suportului extern, de pe urma angajării răspunderii Guvernului pentru scandalosul pachet de legi, care prevede inclusiv convertirea miliardului furat în datorie publică.
10 October 2016
Maia Sandu sau Andrei Năstase? Sondajele, o soluţie ineficientă Imediat după protestul din 24 aprilie, holdingul lui Plahotniuc a început o vastă campanie de denigrare a liderului Platformei DA, Andrei Năstase. Fiind conştient de faptul că Andrei Năstase intenţiona să candideze la funcţia supremă în stat, având şanse mari pentru alegerile din 30 octombrie, Plahotniuc a iniţiat o campanie dementă de linşaj mediatic. În prima fază, acest război informaţional şi-a atins într-un fel obiectivele. De la un rating de 20 % pe care îl avea liderul Platformei, în rezultatul calomniilor şi atacurilor lansate de mai multe televiziuni, popularitatea lui Andrei Năstase a fost afectată simţitor, ajungând la cifra de 7.4%.
  • S
  • tiri NON-STOP
  • J
  • urnal TV