• Bloguri
  • 20 Octombrie 2017 17:15
10 November 2016
Un pol politic nou în Moldova Alegerile prezidenţiale din Moldova, dincolo de intriga lor dramatică, în plină desfăşurare şi încă nedecisă, ne-a oferit revelaţia unui nou pol politic despre care până acum câteva luni nimeni nu ar fi putut spune ceva consistent. Maia Sandu, Andrei Năstase şi construcţiile politice care stau în spatele lor reprezintă o forţă credibilă, viabilă, cu bune şanse de evoluţie. O soluţie pentru dezamăgirile noastre legate de „Alianţele pentru Integrare Europeană”.
03 November 2016
Alegeri dramatice în Moldova Pe 30 octombrie, în orele ce au urmat după închiderea urnelor, am trăit în Republica Moldova o situaţie-limită, pe care o poţi defini prin sintagma: „de la agonie la extaz şi viceversa”. Socialiştii exultau la cele peste 55% ale lui Dodon, anunţate de CEC după procesarea primelor procese verbale, în timp ce susţinătorii Maiei Sandu erau copleşiţi de tristeţe şi dezamăgire, întrucât favorita lor acumula doar 30% din sufragii. Încet-încet, dinamica s-a inversat, procentele Maiei Sandu au crescut, iar noaptea târziu, când fuseseră deja contabilizate peste 90% din voturi, era limpede că alegerea preşedintelui Republicii Moldova se va face într-un al doilea tur de scrutin.
28 October 2016
Acum ori niciodată În ajunul alegerilor din 30 noiembrie 2014 am scris cu greaţă un editorial, în care am cerut concetăţenilor noştri proeuropeni, educaţi şi de obicei cu viziuni româneşti, să meargă duminică la vot şi să dea cu greaţă creditul lor de încredere unor partide proeuropene care nu le meritau votul.
27 October 2016
De ce, de fapt, se retrage Marian Lupu? Spaţiul public tocmai a fost zguduit de o ştire bombă – Candidatul guvernării Marian Lupu a anunţat acum o oră că se retrage din cursa prezidenţială în favoarea candidatului unic al opoziţiei pro-europene Maia Sandu. Cică ar fi o „decizie strategică, bazată pe responsabilitate politică, pe analize sociologice şi expertize profesionale, care are la bază un obiectiv important – de a sprijini ajungerea în funcţia de preşedinte a unui om care va continua proiectul european”. Prostii. Praf în ochi şi show ieftin, nimic altceva.
27 October 2016
În SUA, la Chicago, moldovenii vor vota corect De ceva vreme, cei rămaşi acasă îmi tot spun că au explodat preţurile în Republica Moldova, viaţa omului simplu devenind de la o zi la alta o povară. Dar o povară era să trăieşti în ţara noastră şi acum un an, şi doi, şi trei, şi zece.
19 October 2016
Greşeala fatală a lui Iurie Leancă După decizia PPDA, PAS şi PLDM de a susţine un candidat comun la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, Joseph Daul, Preşedintele Partidului Popular European, i-a propus lui Iurie Leancă, liderul PPEM, să se retragă şi el din cursa electorală. Ultimul însă a refuzat şi aceasta e o mare greşeală, care în perspectivă se poate dovedi fatală pentru fostul Premier, Iurie Leancă.
17 October 2016
Gestul lui Andrei Năstase versus mitul Eliberatorului Mă voi adresa acum celor care deplâng retragerea lui Andrei Năstase din cursa electorală pentru prezidenţiale. Înţeleg, evident, mobilul decepţiei, dar, dată fiind ineficienţa şi chiar nocivitatea lui, voi încerca să-l smulg cu rădăcină cu tot. Pentru că acest mobil este fals şi provine dintr-un genom naţional, creat pe parcursul istoriei noastre destul de haine cu noi, protagoniştii săi. Partea aceea vulnerabilă din moştenirea noastră genetică, care a răspuns atât de dureros la pasul lui Andrei, se numeşte „mitul Eliberatorului”. Acest mit trăieşte în noi de secole şi continuă să ne dea bătăi de cap.
17 October 2016
O săptămână marcată de decizia lui Andrei Năstase sau dragostea de ţară ce poate salva Republica Moldova Săptămâna care tocmai s-a încheiat a fost marcată, în Republica Moldova, de decizia liderului partidului politic Platforma Dreptate şi Adevăr, Andrei Năstase, de a se retrage din cursa prezidenţială şi de a o susţine mai departe pe Maia Sandu, decizie validată sâmbătă, 15 octombrie, de Consiliul Naţional Politic al PPDA, care o situează pe fosta ministră a Educaţiei în poziţie de aproape calificată în turul doi al alegerilor pentru preşedintele Republicii Moldova.
17 October 2016
O premieră în politica din RM; Candidatul unic schimbă dispozitivul electoral Gestul lui Andrei Năstase de a se retrage din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu este o noutate în politica moldoveană. E un fapt consemnat de toţi comentatorii oneşti, dar şi motivul unor speculaţii impure. Cea mai la îndemână, şi tot atât de grosolană, este teza că liderul PPDA a cedat la sugestia americanilor şi a europenilor, pentru că – a se vedea jubilaţia mediocră a celor care ne destăinuiesc „marele secret”! – Maia Sandu este „preferata” Occidentului, a FMI-ului, a FBI-ului, a Comisiei Europene etc.
15 October 2016
Prezidenţialele – ultima şansă sau o miză iluzorie? „Dezbaterea” televizată la care au participat Andrei Năstase şi Maia Sandu, una a tatonărilor diplomatice, a demonstrat încă o dată un adevăr dureros, vehiculat în societate, şi anume că şansele de a câştiga alegerile prezidenţiale din partea unui „candidat comun” al forţelor pro-europene şi antioligarhice devin tot mai mici pe zi ce trece. Lipsa unei strategii comune clare, absenţa unor criterii precise de desemnare a candidatului comun şi multe alte neclarităţi, creează cetăţenilor impresia că vom asista la o bătălie care este din start sortită eşecului.
  • S
  • tiri NON-STOP
  • J
  • urnal TV