• Bloguri
  • 20 Octombrie 2017 17:16
15 March 2017
Dintr-un partid în altul, după o cugetare adâncă... au intrat, „de dragul poporului”, în Partidul Democrat; Tulburătoare poveste! În decembrie 2015, 14 deputaţi au avut o revelaţie şi au părăsit cu hotărîre ambarcaţiunea comunistă în derivă. Cei 14 au explicat atunci, într-o conferinţă de presă, de ce nu le mai place PCRM-ul. Ideea principală, rostită cu pietate, era că abandonarea PCRM-ului se face de dragul poporului. La binele maselor se gândeau deci cei 14 deputaţi în decembrie 2015.
15 March 2017
„A fost aruncată o nouă fumigenă – sistemul uninominal; E mobilizare în holding, iar bugetul este vizibil gras şi asta înseamnă că miza e mare” Lunea trecută ni s-a aruncat o următoare fumigenă – sistemul uninominal. Bugetul acţiunii – vizibil gras. Spoturi la TV, billboarduri, corturi pe la intersecţii, promovări, pagini de Facebook, etc. Înseamnă că miza e mare.
15 March 2017
Fluxurile subterane ale vieţii publice Rechemarea ambasadorului moldovean din capitala Rusiei nu poate fi înţeleasă decât prin mişcările subterane ale politicului. Or, la noi, schimbările de decor/ de suprafaţă le produc resorturile invizibile. Opinia privind motivele rocadei a fost unanimă: vom înţelege abia după numirea noului ambasador. Şi am aflat, a doua zi!
15 March 2017
Efectele lumii politice bipolare din Moldova şi marele risc la care e expusă guvernarea şi preşedinţia Imediat după alegerile prezidenţiale, în Moldova s-a format o lume politică bipolară, la un pol fiind Preşedintele Igor Dodon, iar la celălalt – actuala guvernare. Unii spun că această lume politică e rezultatul unei înţelegeri ascunse dintre Preşedinte şi guvernare, alţii însă cred că e vorba de o consecinţă firească a proceselor politice prin care Moldova a trecut în ultimul timp. Aşa sau altfel, dar la doar câteva luni de la crearea lumii politice bipolare, aceasta a început să dea anumite afecte, la care mă voi referi mai jos.
15 March 2017
Joaca de-a sistemul electoral Partidul Democrat, foarte puternic şi influent, a propus ca deputaţii să fie aleşi prin vot uninominal, invocînd motivul arhicunoscut al apropierii de popor. Partidele de opoziţie au ripostat cu promptitudine, zicînd că acest sistem electoral avantajează PD-ul care astfel îşi va mări lejer numărul de parlamentari, folosindu-se de influenţa sa. Mass-media PD-ului le-a amintit însă unor contestatari ai ideei că anterior ei au susţinut-o. Şi s-a început o mare gălăgie, o mare vorbărie. Unii vor votul uninominal, alţii nici nu vor să audă de el.
15 March 2017
Armata în sutane negre care îl apără pe Dodon De ceva vreme nu mai merg la biserică. Nu pentru că mi-am pierdut credinţa, ci pentru că am pierdut încrederea în preoţii din R. Moldova, mai cu seamă cei ai Mitropoliei Moldovei care se supun Patriarhiei Ruse. Da, puteţi să îmi săriţi în cap, dar atâta timp cât preoţii moldoveni fac agitaţie electorală chiar în biserică şi spun că este mare păcat să votezi o femeie nemăritată eu nu am de ce să merg la biserică şi să îi ascult pe aceşti preoţi. Părerea mea e că aceste feţe bisericeşti ar trebui excluse din cadrul Mitropoliei.
07 March 2017
Ce să înţelegem după arestarea lui Talmaci? De parcă puţine poveşti despre corupţie şi hoţie avem în Moldova, a fost arestat iată şi fostul guvernator al Băncii Naţionale, Leonid Talmaci. Fostul guvernator este bănuit de participare la furtul a cel puţin 10 milioane de lei din conturile Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule pe vremea cînd conducea Moldinconbank. Vestea asta e în măsură să-l buimăcească şi mai tare pe simplul muritor care mai are iluzii.
06 March 2017
Ce nu înţelege guvernarea şi ce răspunsuri aşteaptă oamenii când aud despre integrare europeană Uneori, am impresia că guvernarea din Republica Moldova (declarată pro-europeană) fie nu înţelege, fie se face a nu înţelege ce aşteptări reale au oamenii atunci când aud expresia „integrare europeană”. De fapt, discutând cu oamenii şi urmărind atent ce face guvernarea, tot mai mult mă conving că aceeaşi expresie înseamnă lucruri diferite pentru cei ce reprezintă puterea şi pentru oamenii simpli.
27 February 2017
Moldova first sau Moldova furt? De ce nu se dezvoltă statul Republica Moldova? De ce, după 25 de ani de independenţă, suntem cel mai sărac stat din Europa? Oare pământul dintre Prut şi Nistru nu a putut da naştere măcar unui politician care să scoată ţara din mizerie şi să-i asigure o dezvoltare normală? Oare suntem blestemaţi să ne bălăcim în sărăcie şi niciodată să nu ajungem la mal?
27 February 2017
Produsele expirate din politica moldovenească Politica moldovenească e ca un depozit unde sunt stocate preponderent produse expirate. Nu-mi aparţine mie această comparaţie, ci unui fost coleg de şcoală, care lucrează la un depozit de produse alimentare. În aceste zile ne-am întâlnit şi, dintr-o vorbă în alta, mi-a adus la cunoştinţă „teoria” lui despre viaţa politică moldovenească.
  • S
  • tiri NON-STOP
  • J
  • urnal TV