• Bloguri
  • 22 Mai 2018 14:39
03 May 2017
Totul merge bine în scenariul lui Plahotniuc Încetul cu încetul, în buna tradiţie sovietică, totul începe să meargă strună în planul lui Vladimir Plahotniuc. Pe de-o parte, dodonul instalat preşedinte scuipă România, semnează adeziuni la Uniunea Eurasiatică, convoacă referendumuri pentru o aşa-zisă „istorie a Moldovei” şi anunţă introducerea obligatorie a limbii ruse în toate şcolile din Republica Moldova. Nu are autoritate în niciunul dintre aceste domenii, căci funcţia sa e decorativă, dar îşi joacă rolul cu devotament.
28 April 2017
Parastasul Moldovei de 100 de zile Profund ataşat de valorile spirituale ale ortodoxiei pentru pozele de pe Facebook, Igor Dodon a făcut recent un pomelnic cu realizările sale politice preţ de 100 de zile. Primele din mandatul său prezidenţial. Aşa cum este vorba – despre morţi, numai de bine – aşa că vom încerca să le analizăm pe rând. Ce trebuie menţionat din capul locul este că, de facto, Dodon nu a schimbat nimic în cele 100 de zile de mandat. Din contra, a reuşit să antagonizeze şi mai tare şi să sape mai adânc în scopul scindării populaţiei. Restul e populism ieftin de campanie.
19 April 2017
Statul şi şezutul Dodonului Timp de o sută de zile dodon s-a tot dat în spectacol nevenindu-i a crede că a ajuns preşedinte de stat. Pentru a se convinge că nu visează, în loc să se ciupească de obraz sau alte locuri, dânsul a hotărât să practice statul ca sport socialist. În acest scop, periodic organizează sesiuni de stat în coadă în anticamera altui preşedinte, uneori şi câte patru ore în şir, după cum relatează cronicile timpului.
04 April 2017
Artistul şi puterea Un coleg, artist şi cetăţean, insistă că omul de artă este dator (o datorie patriotică) să se manifeste (şi) în spaţiul public. Încerc să ripostez, insistând, la rândul meu, că locul artistului e scena, atelierul de creaţie, masa de scris, nicidecum tribuna parlamentului sau piaţa publică (dacă asta nu e transformată cumva într-o scenă de spectacole).
04 April 2017
Ce-şi doresc cu adevărat deputaţii din Republica Moldova: „Scopul meu e să ies din Parlament măcar cu un apartament” În aceste zile, m-am întâlnit la o cafea cu un vechi cunoscut care, la precedentele alegeri parlamentare, a lucrat în staff-ul unuia dintre principalele partide ale ţării şi care, după cum singur s-a exprimat, i-a făcut, prin munca sa, pe unii deputaţi. Omul era tare dezamăgit şi supărat că „a lucrat pentru idee”, iar acum nu are un loc de lucru stabil şi abia de-şi poate întreţine familia, în timp ce acei pe care „i-a făcut deputaţi”, „şi-au îndeplinit business-planurile pe care le-au avut”. Intrigat, l-am întrebat despre ce „business-planuri” vorbeşte, iar cele povestite de el m-au pus pe gânduri.
29 March 2017
Filip îndeamnă străinii să ne facă presă veridică, căci noi nu avem bani pentru aşa ceva! De curând premierul Pavel Filip a lansat un îndemn extrem de ciudat la adresa organizaţiilor mass-media internaţionale. Cică, să vină să investească în Republica Moldova "unde eşti binevenit şi poţi fi respectat". Investiţiile respective ar contribui la "dezvoltarea democraţiei" în statul nostru, căci, vezi Doamne, "avem resurse financiare limitate" şi speranţa e doar ca "mass-media occidentală să se implice mai mult". Nimic deosebit în toată această adresare ingenuă venită de la premierul uneia dintre cele mai sărace ţări din Europa. Şi totuşi...
29 March 2017
Dodon, contrabandistul Nu trebuie să-i acordăm prea multă atenţie preşedintelui socialist. Dar nici să ne amintim de el doar când face câte vreo ispravă, de care să ne mirăm ca de o surpriză, deşi el este banal de previzibil. E o piesă folosită eficient de Kremlin cam pe tot câmpul de joc, eu zic să fim atenţi, mai ales acolo unde el tace şi execută. Dacă după prima sa vizită, de curtoazie, la patronul său de la Moscova, el făcuse mult tam-tam, după a doua s-a limitat la un rezumat.
29 March 2017
Digitalizarea şi monopolizarea nu au nimic în comun? Ba au! Aseară la Clubul de Presă s-a discutat problema digitalizării audiovizualului autohton. Au venit reprezentanţi ai Ministerului de resort, ai CCA-ului etc. etc. Ei ne-au vorbit despre pregătirea infailibilă a trecerii la digitalizare, despre multiplexurile dornice de a fi "populate" de radiodifuzori, despre convenţii europene, parte a cărora suntem etc. Aparent, totul este gata pentru ca la 31decembrie 2017 să fim în rând cu lumea, să avem un consumator de programe fericit, care recepţionează un semnal super-performant, tocmai HD! În aceeaşi zi vom cânta un recviem televiziunii analoge, care va fi volens-nolens bruiată de semnalul digital şi va dispărea în neantul trecutului patriarhal. Civilizaţia va triumfa prin progesul tehnologic iminent!
29 March 2017
Un judecător din Moldova anulează cea mai importantă lege a guvernării! Judecătorul federal din SUA, Derrick Watson a declanşat o adevărată furtună atunci când a blocat noul ordin executiv al Preşedintelui Donald Trump privind restricţiile de călătorie pentru imigranţii din şase ţări cu populaţie majoritar musulmană, ordin care ar fi trebuit să intre în vigoare pe 16 martie.
20 March 2017
„Campania pentru uninominale constată moartea clasei politice din RM, iar groparul acesteia insistă să bată chiar el ultimul cui în coşciug” Azi, dacă nu îţi dai cu părerea în privinţa sistemului uninominal, poţi fi suspectat de rea-voinţă. Tema e o momeală, desigur, dar iată că am căzut şi eu în capcană. Campania (am dedus eu, stând şi chibzuind), transformată într-o mică isterie naţională, constată, de fapt, moartea clasei politice autohtone. Iar groparul acesteia insistă să bată chiar el ultimul cui în coşciugul prematur decedatei entităţi. Probabil că din invidie şi de ciudă că el, personal, nu s-a ales cu nicio funcţie publică. Iar sinucigaşii din parlament sunt gata să-şi semneze sentinţa, într-un exces de servilism şi într-un soi de debilism, care le paralizează simţul autoconservării.
  • S
  • tiri NON-STOP
  • J
  • urnal TV