• Bloguri
  • 22 Mai 2018 14:38
02 August 2016
Apel către Maia Sandu şi Andrei Năstase Stimaţi lideri ai opoziţiei, acest apel vine în contextul alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc pe data de 30 octombrie 2016. Deşi aceste alegeri au fost percepute iniţial ca o oportunitate de a începe demontarea instituţională a regimului criminal al lui Plahotniuc, în acest moment devine tot mai real pericolul ratării acestei şanse istorice. Republica Moldova s-a pomenit într-un context dramatic fără precedent, iar Plahotniuc este tot mai aproape de a prelua puterea absolută, de această dată în mod legitim şi democratic.
02 August 2016
Mi-e cumva ruşine de generaţia noastră Aveam 10 ani. Era prima zi neagră pe care am simţit-o eu. Ca să înţelegeţi, părinţii ne-au crescut pe mine, Dorian şi Cătălin cu valori româneşti. Treceţi batalioane, Cenaclul, Doina şi tot alaiul. Ştiam pe din afară filmul Renaşterii Naţionale. Şi acum stau pălărioarele din hârtie, cu tricolorul desenat pe ele, în dulapul din salon.
02 August 2016
Analiza Centrului pentru Studii Estice: „Moldova - de la pluralism oligarhic la hegemonia lui Plahotniuc” În ultimii şase ani sistemul politic din Republica Moldova a prins contur datorită guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană, însă a suferit o transformare majoră în ultimele şase luni. Recurgând la manevre politice iscusite şi valorificând controlul său asupra sistemului judiciar moldovenesc, Vladimir Plahotniuc, unul dintre liderii Partidului Democrat şi cel mai bogat om din ţară, a ordonat în octombrie 2015 arestarea principalului său rival politic, ex-premierul Vlad Filat. Apoi, a promovat numirea asistentului său devotat, Pavel Filip, în funcţia de prim-ministru. De fapt, Plahotniuc a concentrat influenţa politică şi economică în mâinile sale într-o proporţie nemaivăzută din 1991 încoace. Toate acestea indică faptul că el controlează nu doar sistemul judiciar, instituţiile anticorupţie, Curtea Constituţională şi structurile economice, ci şi-a subordonat şi cea mai mare parte a parlamentului şi capturează în ritm rapid instituţiile statului care până nu demult erau influenţate de Filat.
02 August 2016
Conu Plahotniuc faţă cu reacţiunea Alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 au marcat începutul unor transformări radicale a peisajului politic din Republica Moldova. Mai bine zis, nu alegerile propriu-zise, ci evenimentele petrecute cu doar câteva zile înainte de alegeri, atunci când în urma unor malversaţiuni politico-instituţionale sistemul bancar a fost prejudiciat cu echivalentul (la cursul valutar din acel moment) a aproximativ un miliard de dolari SUA. Tot ce a urmat după acest „jaf al secolului”, aşa cum a devenit cunoscut opiniei publice naţionale şi internaţionale, a însemnat o schimbare fundamentală a regulilor de joc pe arena politic.
06 July 2016
Leancă, utilizat din nou de Plahotniuc Fostul premier Iurie Leancă, intrat într-un serios con de umbră în ultima perioadă, care l-a adus din cel mai bine poziţionat politician în sondaje pe la coada topurilor, a început să fie surprinzător de vocal în ultimele zile.
06 July 2016
Doar criminalii vor avea şanse să scape, căci corb la corb nu scoate ochii În articolul precedent din săptămânalul "Cronica" vorbeam despre erorile genetice pe care le-am moştenit ca populaţie a actualei RM. Printre acestea enumeram obedienţa în faţa autorităţii, teama de abandon şi de sărăcie din care derivă actualele noastre caracteristici negative: laşitatea, ipocrizia, invidia, inacţiunea etc. Scriitorul Vitalie Ciobanu mi-a sugerat să completez această listă neagră a defectelor cu „infantilism şi imaturitate cronică, de parcă am fi mereu bolnavi de rahitism”.
06 July 2016
„Nu facem parte din actualul sistem politic şi vrem să creăm altul; Acum nu avem dreptul de a greşi, pentru că ţara noastră nu va avea altă şansă” M-am gândit bine înainte de a adera la mişcarea protestatară a Platformei Demnitate şi Adevăr. Pe de o parte, vedeam că ţara este în ruine şi că a fost capturată nu de români, nu de ruşi, ci de guvernanţi, care au ieşit din popor. Miliardul furat şi ceea ce a urmat a fost ultima picătură. Toată murdăria legată de aşa-numitul vector proeuropean, despre care ştiam câte ceva, a ieşit la iveală. Să rămânem tăcuţi nu ne mai permitea nici conştiinţa, nici nopţile nedormite. Pe de altă parte, timp de 16 ani am avut posibilitatea să cunosc mai mulţi reprezentanţi ai sistemului politic moldovenesc, care, cu mici excepţii, mi-au provocat repulsie.
06 July 2016
Strigăt în pustiu Doamnelor şi domnilor aleşi în parlament, încă e în puterea d-voastră să opriţi convertirea datoriilor unor proprietari de bănci în datoria acestor oameni simpli şi sinceri!
06 July 2016
Strategia lui Plahotniuc pentru campania electorală, în plin proces de aplicare Readucerea lui Iurie Ciocan la Comisia Electorală Centrală, urmată de interviul lui Plahotniuc pentru ziarul „Timpul”, dar şi ultimele modificări ale Codului Electoral arată foarte clar că spre deosebire de viitorii candidaţi din partea opoziţiei proeuropene, care s-au cramponat în discuţii interminabile despre „candidatul comun”, Plahotniuc ia în serios alegerile prezidenţiale, începând în forţă pregătirile pentru scrutinul prezidenţial.
06 July 2016
Scrisoare deschisă în apărarea lui Andrei Năstase În primul rând, autorul acestui articol este conştient ce va spune şi va scrie mass-media ostilă despre Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr şi despre liderul acestuia, Andrei Năstase. Din start trebuie să resping toate suspiciunile şi acuzaţiile că articolul e la comandă şi plătit: autorul este absolut sincer în declaraţiile sale. Plătit nu sunt eu, evident, astfel de acuzaţii îi pot viza mai degrabă pe cei care-l ponegresc pe Andrei Năstase.
  • S
  • tiri NON-STOP
  • J
  • urnal TV