• Bloguri
  • 26 Aprilie 2018 19:53
17 November 2016
Diaspora se mobilizează din nou; Mai sunt speranţe?
Diaspora se mobilizează din nou; Mai sunt speranţe?

Conaţionalii noştri stabiliţi în străinătate nu au lăsat mâinile în jos, nu s-au resemnat, ba din contră, îşi cer drepturile în continuare. Aşa cum este firesc, diaspora vrea să voteze în condiţii egale, când tuturor alegătorilor să le ajungă buletine de vot şi să le fie create condiţii să poată vota, adică mai multe secţii de votare. Nimic mai mult. Sunt solicitări rezonabile, în strictă conformitate cu Constituţia ţării, dacă tot autorităţile se cramponează de prevederile din legislaţie.

De ce nu s-a dorit o luptă cinstită în care să câştige cel mai puternic? Cui i-a fost şi îi mai este frică? De fapt, de ce să îţi fie frică de popor, dacă eşti în serviciul lui, dacă el te plăteşte şi îţi oferă încredere?! Cum e să câştigi într-o bătălie nedreaptă?

Ne îndeamnă să bem ceai şi să nu ne „diorgăim”, adică să nu facem valuri. Dar diaspora a decis să facă valuri, adică să se implice mai departe, să ceară invalidarea alegerilor din 13 noiembrie, pentru că ei au puterea să mai iasă la un tur 3 de scrutin, dacă va fi nevoie. Votul din diaspora le-a fost furat, prin faptul că nu au fost puse la dispoziţie buletine de vot şi secţii de votare. Este impresionantă această determinare a diasporei care anunţă pentru duminică, 20 noiembrie, proteste în marile oraşe europene. Să ne vadă şi să ne audă toată lumea. Să vadă o Europă întreagă cum cetăţenilor R. Moldova li se respectă drepturile omului.

După aceste acţiuni ferme ale conaţionalilor noştri din străinătate, să vedem cum va motiva Curtea Constituţională decizia de a valida sau de a invalida alegerile din 13 noiembrie. Decizia pentru viitorul acestei ţări iarăşi este pusă pe umerii celor 6 judecători ai Curţii Constituţionale. Unde va înclina balanţa? Vor solicita mai multe probe decât sunt acum pentru a lua o decizie? Vor sfida zecile de mii de cetăţeni ai R. Moldova din afară? Nu ne rămâne decât să o vedem şi pe asta.

Elena ROBU

  • S
  • tiri NON-STOP
  • J
  • urnal TV