11 April 2016
7 ani de la 7 aprilie: Cum trebuia să fie şi cum este Moldova
7 ani de la 7 aprilie: Cum trebuia să fie şi cum este Moldova 7 aprilie 2009 ar fi trebuit să fie momentul de cotitură pentru Republica Moldova, declicul care urma să declanşeze o serie de schimbări ce ne-ar fi transformat în statul pe care-l visam atunci.

În schimb, totul s-a transformat într-un coşmar greu de imaginat. Astăzi lucrurile stau mult mai prost decât atunci. Şi nu mă refer neapărat la situaţia economică sau la corupţie, pentru că aşa cum am fost cei mai săraci şi corupţi din Europa, tot aşa şi am rămas. Adevărată dramă e pierderea speranţei. Iar odată cu ea Moldova a pierdut sute de mii de cetăţeni, în mare parte tineri, care ar fi trebuit să fie motorul economic al ţării, dar care acum sunt pe tot globul, de la Anchorage la Brisbane şi de la Tokyo la Dubai.

Pentru că de la an la an, de fiecare dată când comemoram un nou 7 aprilie constatăm că lucrurile stau cu totul invers decât ar fi trebuit să fie.

- 7 aprilie 2010

Cum ar fi trebuit să fie: Voronin, lipsit de imunitate parlamentară, în arest la domiciliu şi anchetat pentru crimele comise în cei 8 ani de guvernare comunistă. Papuc, Botnari, Zubic, Cosovan, Reşetnicov, Gurbulea şi alţi responsabili din structurile de forţă, în arest aşteptându-şi condamnările. Zeci de judecători destituiţi şi anchetaţi pentru deciziile ilegale luate în aprilie 2009.

Cum era: Presa tocmai începea să scrie că Plahotniuc i-a achitat lui Urechean 2 milioane de dolari pentru a-l face pe Zubco procuror general. Zubic prelua conducerea structurilor paramilitare ale lui Plahotniuc.

- 7 aprilie 2011

Cum ar fi trebuit să fie: Erau prezentate concluziile finale ale anchetei privind 7 aprilie 2009. Zeci de politicieni, judecători, procurori şi poliţişti îşi executau sentinţele iar alte câteva sute de procese erau pe rol.

Cum era: Plahotniuc tocmai serba o sută de zile de la preluarea funcţiei de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, pe care o obţinea după o lună de zile de negocieri cu Voronin, cu Narîşkin pe post de mediator. Se ticluiau legile care puneau bazele spălărilor de peste 20 de miliarde de dolari prin băncile din Moldova şi înlesneau atacurile raider.

- 7 aprilie 2012

Cum ar fi trebuit să fie: Pentru prima dată în istorie, Republica Moldova intra în primele 100 de ţări ale lumii în topurile privind libertatea presei, corupţie şi bunăstare economică.

Cum era: Plahotniuc tocmai îşi mărea holdingul media cu cel de-al 4-lea post de televiziune. Atacurile raider erau la ordinea zilei, cele mai importante bănci şi companii de asigurări căzând rând pe rând.

- 7 aprilie 2013

Cum trebuia să fie: Investitori importanţi din întreaga lume veneau la Chişinău, pompând sute de milioane de euro în economie şi deschizând zeci de mii de locuri de muncă. Moldova era deja stat asociat la UE şi beneficia de regim liberalizat de vize. Ţara noastră intra pentru prima dată în istorie în Top 10 „Doing Business”.

Cum era: După un război de câteva săptămâni, Filat umilit şi înfricoşat îşi cerea scuze de la Plahotniuc pentru că l-a făcut oligarh şi criminal. Moldova intra aproape total sub controlul unui singur individ.

- 7 aprilie 2014

Cum trebuia să fie: Demarau lucrările la prima autostradă din ţară, finanţată din fonduri europene şi locale, care urma să lege până în 2019 Giurgiuleştiul de Briceni. De pe aeroportul din Bălţi se operau primele rute low-cost spre 11 destinaţii europene. Aeroportul Chişinău ţintea să devină un hub regional important.

Cum era: În urma unui troc între Plahotniuc şi Filat şi cu semnătură lui Leancă, statul pierduse Banca de Economii şi Aeroportul Chişinău. Moldova devenea ţara de pe ultimul loc în clasamentul mondial privind independenţa justiţiei, realizat de către World Economic Forum.

- 7 aprilie 2015

Cum trebuia să fie: Moldova depunea cerere de aderare la UE, devenind primul stat din Parteneriatul Estic care beneficia de statutul de candidat. Produsul Intern Brut nominal depăşea pentru prima dată în istorie 10 miliarde de euro.

Cum era: Zeci de mii de oameni ieşeau în stradă şi cereau miliardele înapoi. Leul se depreciase în câteva luni cu peste 30%. Vladimir Voronin şi PCRM votau un guvern pentru prima dată după 2009.

- 7 aprilie 2016

Cum trebuia să fie: Moldova înregistrează primele progrese în procesul de aderare la UE, devenind realistă ideea aderării în 2019. Bulevardul Ştefan cel Mare, pe segmentul Vlaicu Pârcălab – Maria Cebotari, devenea stradă pietonală după inaugurarea unui pasaj subteran.

Cum este: Avem o Moldovă în care nimeni nu a fost tras la răspundere pentru 7 aprilie 2009. Statul este capturat în totalitate de Plahotniuc. Perspectivele integrării europene practic nu se mai văd. După un an de proteste, nicio revendicare a cetăţenilor nu este îndeplinită. Zilnic, sute de cetăţeni părăsesc ţara în căutarea unei vieţi decente. Moldova este de departe cea mai săracă şi coruptă ţară din Europa.
  • S
  • tiri NON-STOP
  • J
  • urnal TV